Kakaové boby jako platidlo?

Také milujete ten nádherný pocit, když se v ústech pomalu rozpouští kakaová hmota? Čokoláda je prostě dobrota. A silně návyková! Ovšem, i když to někteří škarohlídi stále zkouší zpochybňovat, je našim tělům prospěšná! Zobněte si kousek té vaší oblíbené a přečtěte si o ní pár zajímavostí.

tabulka čokolády
 
Kakaové boby nad zlato
V dávných dobách si kakaových bobů velice považovali Mayové a Aztékové. Dokonce tak, že s nimi platili své nákupy. Za 100 kakaových bobů si údajně koupili otroka!
 
Kakaové boby pokrm bohů
Nejdůležitější surovina k výrobě čokolády roste na stromě Theobroma cacao. Přeloženo do našeho jazyka to znamená něco jako „božský pokrm“. To je skutečně výstižné! Stromy vyrůstají do výšky cca 10 metrů. Zajímavé je, že květy přeměňující se časem na plody rostou nejen na větvích, ale také na kmeni stromu. Oválná semena (kakaové boby) jsou uložena v lusku dlouhém asi 20 centimetrů. Na stromech se dočká zralosti bohužel asi jen 5 procent plodů. Z jejich semen se potom vyrábí kakao. Pokud chceme v obchodech vybrat to nejkvalitnější kakaové zboží, hledáme na obalech označení kakaa „Fino de Aroma“!

žena nese lusky s kakaovými boby
 
První čokoláda od Švýcarů
Poprvé vyrobili tabulku čokolády, v podobě jako ji známe dnes, více než před 100 lety ve Švýcarsku. Tam je také dlouhodobě zaznamenávána její nejvyšší spotřeba. Na obyvatele je to cca 12 kilogramů čokolády za rok.
 
Nejdražší čokoláda
Nejvíce peněz bylo utraceno za čokoládovou tyčinku „Cadbury“ v originálním balení, vyrobenou před sto lety. V roce 2001 za ni dal šťastný výherce dražby 687 dolarů. Vzácná byla prý proto, že se měla s kapitánem Robertem Scottem účastnit expedice do Antarktidy. Proč ji tehdy polárníci nesnědli a vrátila se domů, to prý není známo!

tyčinka Bounty
 
Nejtěžší čokoláda
Čokoládu, která vážila úctyhodných 4395 kilogramů vyrobili cukrářští mistři v Arménii . „Tabulka“ měla rozměry 5,7 x 2,8 metru!